Manuál péče o přikrývky a polštáře

Pravidelná údržba lůžkovin se Vám vyplatí

Pravidelné vyměňování a praní ložního povlečení většina z nás považuje za běžnou a nezbytnou rutinu. Ale co polštáře a přikrývky? I ty se mohou po čase naplnit prachem, zbytky potu a různými mikroby. Určitě si proto zaslouží stejnou pozornost a péči jako ložní prádlo. Ptáte se, jak prát přikrývky a polštáře? Zde je odpověď.

Samotné přikrývky a polštáře nejsou zcela „imunní“ vůči prachu, roztočům, vlhkosti a odumřelým zbytkům kůže, přestože jsou chráněny povlečením. Právě při výměně ložního prádla se jejich povrch nejčastěji zanáší prachem a mikroby z okolního prostředí. Pravidelná údržba je vhodný způsob, jak nežádoucí „obyvatele“ eliminovat.

Jaká je vaše spánková hygiena?

Na spánkovou hygienu má vliv nejen prostředí, ve kterém spíte, čas, kdy uleháte do postele a kdy vstáváte, ale také péče o polštáře a přikrývky. Je skvělé, pokud jste do praní ložního povlečení zakomponovali pravidelnost, ale jestli zapomínáte na přikrývky a polštáře, snižujete si kredit zdravého spánku.

Polštář vyžaduje častější péči

Uvědomili jste si někdy, že naše hlava „stráví“ na polštáři až třetinu života? Právě tvář je mimořádně citlivá na povrch, kterého se během spánku dotýká. Pokud spíte na znečištěném a vyleženém polštáři, který „nedýchá“, může si to odnést právě Vaše pokožka. A to zejména tehdy, spíte-li na břiše nebo na boku. Budíte se oteklí, unavení, na tváři Vám rychleji přibývají vrásky a pleť Vás může trápit i vyrážkami nebo jinými zánětlivými projevy.

Polštáře byste měli prát po půl roce, nanejvýš po roce. V průměru po pěti letech je potřeba jej vyměnit za nový, ale někdy i dříve. Na čem dřívější výměna polštáře závisí?

  • Typ pokožky – mastnější nebo s kožními problémy
  • Rychle se mastící vlasy nebo lupy
  • Nadměrné pocení
  • Sliny – spíte s otevřenými ústy

TIP:
Velmi důležité je každodenní natřásání polštáře, které udrží výplň ve formě po co nejdelší dobu. Polštář „načechrejte“ vždy při ranním stlaní postele – vytvoříte si tak rutinu, která Vám zabere pár vteřin, ale prodloužíte jeho životnost o několik měsíců.

To, že je při praní potřeba dodržovat symboly na etiketě výrobku, je zřejmé. Správná péče ovšem zahrnuje i další kroky. Jaké? Máte-li pračku s kapacitou praní alespoň 7 kg, měly by se vám do ní vejít 2 polštáře najednou. Nejde jen o šetření energií a Vašeho času, ale také o doporučení, které pomáhá chránit pračku – nárazy na buben při ždímání jsou menší, praní je „vyvážené“. Buben však nesmí být ani úplně plný (dodržujte pravidlo 80 %). Pokud potřebujete vyprat pouze jeden polštář, nekombinujte ho kvůli lepšímu zaplnění pračky s jiným prádlem (už vůbec ne s ručníky!). Nesprávným praním totiž můžete na polštáře přenést nechtěné mikroby.

Přikrývka potřebuje velkou a silnou pračku

Přikrývky nevyžadují stejnou frekvenci praní jako polštáře, očistě je postačí podrobit každé 2 až 3 roky. Jejich výměna je pak aktuální po přibližně 8 až 10 letech. Praní je ale o něco náročnější kvůli jejich velikosti. Chcete-li je vyčistit doma, měli byste mít silnou pračku s bubnem, který má větší objem. Na praní péřové přikrývky doporučujeme velký buben na 7+ kg náplně. V opačném případě se raději spolehněte na profesionální prádelnu.

Náš tip:
Víte o tom, že ve složení přikrývky jsou velké rozdíly? Každá výplň se hodí pro někoho jiného. Více se o přikrývkách dozvíte v našem speciálním článku o přikrývkách.

Při praní platí zásada, že objem pračky má být zaplněn maximálně na 80 %. Jedině tak se může prací prostředek dostat rovnoměrně ke všem záhybům, přikrývka se v bubnu volněji pohybuje a zároveň se dovnitř při máchání dostane dostatek vody k tomu, aby se vymyly i poslední zbytky pracího prostředku.

TIP:
Přikrývku vkládejte do pračky tak, že ji nejprve složíte na polovinu a poté stočíte do podoby šnečí ulity. Je to nejlepší způsob, jak optimálně rozložit její hmotnost během praní.

Zásady praní polštáře a přikrývky

Hlavní zásada zní: čtěte etikety všité do každé přikrývky či polštáře. Přikrývky lze prát při teplotě od 60 °C do 95 °C. To platí pro většinu materiálů, jako jsou bavlna, polyester či různé směsi materiálů. Pokud vlastníte peřiny a polštáře plněné peřím, ty snesou maximální teplotu 40 °C. Úplný zákaz praní platí pro polštáře z paměťové pěny, výjimkou je polštář CLINIC. Polyuretanové výrobky ale mají snímatelný ochranný návlek, který můžete bez obav vložit do pračky.

TIP:
Rovnoměrné rozložení peřin při praní (ale také sušení) zajistíte tak, že do bubnu spolu s polštáři nebo přikrývkou vložíte i tzv. vlněné kuličky do sušičky, případně běžné plastové míčky do pračky nebo sušičky. Ty zabrání slepení lůžkovin a zároveň je načechrají.

Zapamatujte si, že při praní peřin je třeba šetřit pracími prostředky. Pokud se v bubnu vytvoří příliš mnoho pěny, může se stát, že se prostředek nevypere a zůstane v bubnu i se špínou. Doporučuje se používat pouze jednu třetinu běžné dávky pracího prostředku. Vyberte si režim praní na nízkých až středních otáčkách (do 500 otáček). Peřiny je v pračce potřeba dobře, tedy minimálně pětkrát vymáchat, aby se zbavily zbytků pracího prostředku.

S jakým prostředkem vyprat polštář a přikrývku?

Nepodceňujte ani druh pracího prostředku. Chcete-li polštáře a přikrývky zachovat v původní kondici co nejdéle, vyhněte se aviváži i bělidlům na bázi chloru. Aviváž zbavuje přikrývky jejich přirozených vlastností, jako jsou savost a prodyšnost. Rovněž dokáže poškodit i peří v peřinách, protože obsahuje látky, které ničí ochranný tukový povlak na chmýří. Doporučujeme vyzkoušet kvalitní a osvědčené prací prostředky. A na peřiny je ideální použít přímo prostředek na peří.

Může polštář a přikrývka do sušičky?

Pokud piktogram na štítku umožňuje sušit přikrývky v sušičce, zvolte nižší teplotu, ideálně do 80 °C. Pokud tuto možnost nemáte, zvolte přirozené schnutí v dobře větraném prostoru, přičemž polštáře i přikrývky pravidelně protřepávejte.

Jak si poradit s odolnými skvrnami na přikrývce a polštáři?

Skvrnu na polštáři nebo přikrývce, třeba od potu, moči nebo jídla, můžete vyčistit běžnými přípravky na skvrny. Na etiketě si ovšem dobře zkontrolujte, zda Vaše oblíbená přikrývka nebo polštář snesou chemické prostředky. Pokud si nejste jisti, zaneste je raději do prádelny. V případě přírodních materiálů je lepší sáhnout po ověřených „babských“ receptech:

  • Pokud se Vám stane, že ušpiníte povlečení krví nebo třeba nějakou tekutinou či šťávou z ovoce (po vydatné snídani v posteli), věřte, že skvrny mohou přes povlečení proniknout až k přikrývce a tam zanechat nepříjemnou skvrnu. V tom případě byste měli vyprat nejen povlečení, ale také vyčistit ještě relativně čerstvou skvrnu studenou vodou. Též doporučujeme smíchat kuchyňskou sůl s trochou vody, pastou pak skvrnu otírejte.
  • Na zažloutlé fleky je nejlepším lékem bílý destilovaný ocet z drogerie, který je třeba po trošce nalít přímo na inkriminované místo ještě před praním, nebo jedlá soda, která se míchá v poměru čtyř lžiček na čtvrtinu hrnku vody. Ocet zároveň působí jako vynikající přírodní dezinfekce, nemá zápach a je přírodního původu.

TIP:
Chcete-li se vyhnout znečištění od domácích mazlíčků, naučte je, že postel je zakázaným „územím“. Jak na to píšeme v našem blogu Domácí mazlíčci v peřinách.

Také si do postele nikdy nenoste jídlo. Představa snídaně nebo večerního pojídání na lůžku sice vypadá pohodově, drobky a zbytky jídla se ale mohou stát živnou půdou pro roztoče. Navíc, mastné či další odolné skvrny se přes povlečení mohou snadno „zažrat“ až do přikrývky nebo polštáře.

Pár tipů na závěr

  • Přikrývky nikdy neperte spolu s oblečením nebo dalšími textiliemi, jako jsou kuchyňské utěrky, ručníky či osušky.
  • Ke ždímání použijte šetrný program s nízkými otáčkami. Předejdete tak možnému poškození výplně polštáře a přikrývky. Doba ždímání by měla být co nejkratší.
  • Lůžkovinám neprospívá dlouhotrvající sušení na přímém slunci nebo topných tělesech. Raději je dejte někam do stínu, kde mírně profukuje. Obzvlášť dejte pozor na peřiny a péřové polštáře, které na slunce nesmí.
  • Přikrývky a polštáře obvykle není třeba žehlit, vyhněte se ale i tolik populárnímu vysávání, které by mohlo narušit jejich nadýchaný objem.
  • Každé ráno je naopak důkladně protřeste a dopřejte jim také „odpočinek“ v dobře vyvětrané místnosti, aby se zbavily zbytkové vlhkosti, a to minimálně 2 hodiny předtím, než je uložíte do peřiňáku.
62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení