Správná péče o ručníky, osušky i župany

Ať si zachovají svoji měkkost a úžasnost

Co se Vám na nových ručnících, osuškách a županech líbí nejvíce? Určitě jejich měkkost a nadýchanost. Jak zachovat jejich špičkové vlastnosti i po několika letech používání? Třeba tím, že je budete správně prát a sušit. Zároveň nebudete používat prací prostředky, kvůli kterým vlákna tvrdnou a ztrácí svoji savost. Jak tedy o jednotlivé výrobky pečovat?

Chcete kvalitní ručníky a osušky? Dejte si záležet na výběru

Nové ručníky a osušky si Vaše pokožka zamiluje. Jsou měkké a s lehkostí Vaši pokožku zbaví vody po sprchování nebo koupeli. Pokud si chcete těchto předností užívat co nejdéle, nepodceňujte důležitost promyšleného výběru. Na co se zaměřit?

  • Materiálbavlna, ideálně bavlna a modal – hebké, savé, dokonalé.
  • Gramáž materiálu – materiály s gramáží nad 500 g/m2 jsou považovány za kvalitní a luxusní.
  • Barva – vybírejte tak, aby se staly klenotem Vaší koupelny.

Co je to Modal?
Modalové vlákno se vyrábí z celulózy bukového dřeva, někdy se mu také říká umělé hedvábí. Ve směsi s kvalitní bavlnou dodává ručníkům výjimečné vlastnosti. Ručníky a župany z tohoto materiálu vynikají perfektní savostí, zároveň dobře schnou a jsou odolnější proti postupnému tvrdnutí při častém praní.

Jak na správné praní ručníků a osušek?

Před prvním použitím je nutné ručníky a osušky vyprat na dlouhý program. Odeperou se zbytky vláken, které mohou zůstat v ručníku z výroby. Díky prvnímu praní se také vlákna napřímí a budou mnohem lépe absorbovat vodu. Vždy se při praní držte pokynů výrobce, které najdete na štítku výrobku.

Ručníky perte podle intenzity používání. Jejich výměna se doporučuje každý třetí až čtvrtý den. Pokud si v létě rádi chodíte odpočinout k vodě a berete si s sebou plážovou osušku, rozhodně ji doporučujeme vyprat po každé návštěvě koupaliště či jezera.

  • Ručníky perte vždy samostatně.
  • Ručníky a osušky rozdělte podle barvy – to je důležité zejména u bílých a světlých ručníků. Pokud spolu budete prát pouze bílé prádlo, předejte brzkému „zašlému“ vzhledu.
  • Nepřeplňujte buben pračky – doporučujeme 1/3 bubnu nechat prázdnou. Kvůli přeplněnému bubnu se ručníky nevyperou dobře.
  • Nepřehánějte to s množstvím pracího prostředku – příliš velká dávka pracího gelu či prášku je jedním z důvodů, proč osušky a ručníky tvrdnou.
  • Nepoužívejte aviváž – aviváž sice dokáže prádlo změkčit, ale také „ucpává“ vlákna, a proto ručníky a osušky ztrácejí svou absorpční schopnost.

Náš tip:
Ručníky nechte vždy před praním důkladně oschnout – jedině tak se dobře vyperou.

Teplotu praní volte podle materiálu:

Orientační hodnoty jsme pro Vás vypsali níže, ale vždy se řiďte štítkem výrobku:

Dobrá rada:
Pokud najdete na ručníku vytažené očko, odstřihněte ho. Nikdy za něj netahejte – mohli byste ručník zbytečně poškodit.

Co byste měli vědět ohledně sušení ručníků a osušek?

Po běžném osušení těla nezapomeňte ručník rovnoměrně pověsit. Ideální je sušák, sušicí tyč nebo otopný žebřík. Vlhké ručníky není dobré pověsit na háček, protože kolem záhybů dobře neproschnou. Ve vlhkých ručnících a osuškách se mohou začít tvořit bakterie a plísně. Vlhké materiály navíc začnou zapáchat zatuchlinou.

Tip pro Vás:
Rychleschnoucí osuška FITNESS BAG je báječná k vodě, do fitka nebo na jógu. Velice rychle schne, je skladná a v tašce zabere minimum místa.

Jak na sušení ručníků?

Jak mít měkké ručníky? Abyste zachovali nadýchanost ručníků, je nejlepší je sušit v sušičce prádla (pokud to ikonka na štítku dovoluje). Dokonalé vysušení je ovšem trošku alchymie. Pokud bude ručník vysušený málo, mohou se v něm začít tvořit plísně a zápach. V případě, že ručník přesušíte, trpí tím vlákna a časem přijdete o milovanou měkkost a pohodlí. Pokud se rozhodnete pro sušení venku, je ideální sušení na sušáku nebo na prádelní šňůře mimo přímé sluneční paprsky.

Pozor!
Ručníky se smyčkovým povrchem se nedoporučuje žehlit, smyčky by slehly a ručník by ztratil své přednosti.

Aby Vám župan vydržel co nejdéle

Správný a pohodlný župan by měl být měkký, prodyšný a maximálně hygienický. Péče o župan se stejně jako u ručníků a osušek odvíjí od materiálu a doporučení na štítku.

Náš tip:
Chcete si přečíst o županech něco víc? Napsali jsme skvělý blogový článek o tom, že župan je skvělý kamarád každého člena rodiny.

Při výběru županu je důležitý nejen jeho střih a délka, ale také materiál, ze kterého je ušitý. Látka by měla být:

  • měkká,
  • příjemná k pokožce,
  • maximálně absorpční.

Z hlediska střihu máte na výběr klasický župan a župan střihu kimono.

Jak často prát župany?

Frekvence praní dámských, pánských či dětských županů je úměrná tomu, jak často jej nosíte. Pokud na sebe župan oblékáte jen během snídaně na pyžamo, nemusíte ho prát tak často, jako když župan používáte místo domácího oblečení a nosíte ho na holém těle, případně jej používáte místo ručníku. Při intenzivním používání je ideální župan vyprat každý týden.

Jak správně vyprat župan?

Stejně jako u ručníků se doporučuje:

  • Župan před prvním použitím vyprat na dlouhý program, odeperete tím vlákna, která zůstala v látce z výroby.
  • Perte jej nejlépe samostatně.
  • Nepřeplňujte buben, aby se prádlo dobře vypralo.
  • Nepoužívejte aviváž, která obaluje vlákna látky a oslabuje jejich absorpční schopnosti.

Teplotu vody přizpůsobte materiálu županu:

Sušení a žehlení županů

Pokud to štítek dovoluje, sušte župany v sušičce prádla, která se postará o to, aby jejich látka zůstávala jemná a načechraná. Stejně jako u ručníků si dejte pozor na správnou teplotu. Přesušení vede k namáhání vláken.

Župany můžete skladovat složené na suchém a dobře větraném místě. Výhodné je také jejich zavěšení na ramínko. Dejte si pozor, abyste župany neskladovali ve vlhkém prostředí. Látka může „natáhnout“ vlhkost a začít zapáchat.

Žehlení se nedoporučuje. Žehlením totiž dojde ke slehnutí materiálu a župan nebude tak nadýchaný.

A náš poslední tip pro praní županů, ručníků a osušek:
K praní přidejte vždy máchací cyklus navíc. Z materiálu dostanete veškerý prací prostředek, který společně s vodním kamenem obaluje vlákna a způsobuje tvrdnutí materiálu.

Chcete se dozvědět něco více o moderních zabijácích spánku? Nenechte si ujít článek 10 zabijáků zdravého spánku.

Tahák do kapsy pro praní, sušení a péči o přikrývky a polštáře najdete v našem blogu i s šikovnou infografikou.

Věděli jste, že matracové chrániče jsou jako balzám pro naše matrace? A jak vlastně fungují? Více informací v článku Význam a údržba matracových chráničů.

62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení