Lněné povlečení: Ideální letní volba

Příjemné spaní ve lnu

Len patří mezi nejstarší a nejuniverzálnější suroviny na světě a pro své výjimečné vlastnosti se používá již po staletí. Výroba lněné látky je náročná a skládá se z mnoha kroků. Pamatujete si na pohádku Krtek a kalhotky, kde ruku k dílu přiložili mravenci, čáp i rak? Výsledkem je odolná, přírodní tkanina, ze které se šije oblečení, ale také domácí textil a samozřejmě oblíbené povlečení. A právě díky vysoké odolnosti vypadá lněné povlečení stále dobře i po mnoha letech používání.

Za lněnou látkou do historie!

Věděli jste, že historie lněné tkaniny je stará více než 30 000 let? Už v této době dokázali lidé z planého lnu získat vlákna a zpracovat je v primitivní látky. Ve staré Mezopotámii se len pěstoval cíleně a ve starověkém Egyptě už dokonce existoval celý lněný průmysl. Ze lnu se vyrábělo nejen oblečení, pytle a lodní plachty, ale také například lněná obinadla, která se používala k balzamování.

Z počátku byly lněné látky dostupné jen nejbohatším vrstvám. Díky modernizacím, které vedly k usnadnění výroby lněného plátna, se tento materiál stal dostupným i prostým lidem. Dnes si můžete naše prémiové lněné povlečení vychutnat každý den!

Čím je lněná tkanina tak výjimečná?

Rostlinka lnu se při svém zpracování maximálně využije. Ze stonků se získávají vlákna pro výrobu látky. Dále se ze lnu získává také olej nebo semínka, kterými si můžete vylepšit zdravý salát. Len najde využití také v dřevařském nebo papírenském průmyslovém odvětví.

Věděli jste?
V současné době patří mezi největší pěstitele lnu farmy ve Francii, Belgii a Nizozemsku. Tyto evropské země představují tři čtvrtiny celosvětové produkce lněných vláken. Jak to, že se tam lnu tak dobře daří? Protože je tam vlhké a mírné přímořské klima, které je pro pěstování lnu jako stvořené.

Lněné povlečení a jeho vlastnosti

  • Je příjemné na dotek a má úžasnou strukturu. Jistě oceníte, že len je až třikrát pevnější než bavlna. Přestože se může zdát nové lněné povlečení na dotek méně poddajné než bavlněné, s každým praním získává na měkkosti. Pokaždé, když se „zavrtáte“ do peřin, si užijete maximální pohodlí.
  • Má dobré termoregulační vlastnosti. Vzhledem k tomu, že mají lněná vlákna dutou strukturu, umožňují maximální cirkulaci vzduchu a odpařování vlhkosti. Lněné povlečení je proto vhodné na léto. Vytváří příjemné mikroklima, které Vaše pokožka ocení.
  • Má vysokou odolnost pro dlouhou životnost. V porovnání s bavlnou je len v tahu až o 30 % odolnější. Na rozdíl od jiných materiálů, len nepodléhá rychlému opotřebování a nevadí mu ani častější praní. Len patří mezi nejpevnější přírodní textilní vlákna.
  • Spánek bez nadměrného pocení. Lněná látka dokáže absorbovat až 20 % vlhkosti, než začne být mokrá. Tuto vlhkost odvádí od těla, takže udržuje pokožku svěží a chladnou.

Náš tip:
Lněné povlečení pomáhá díky regulaci teploty a odvodu vlhkosti vytvářet optimální prostředí pro ​​kvalitní spánek. Sami jistě víte, že pokud se pod přikrývkou potíte nebo přehříváte, často se budíte a ráno vstáváte neodpočinutí. Vzhledem k tomu, že lněná vlákna zabraňují hromadění vlhkosti mezi pokožkou a tkaninou, užijete si klidný a zdravý spánek.

Jak prát lněné povlečení? A může do sušičky?

Díky hladkému povrchu se na lněném povlečení drží méně prachu, bakterií a roztočů. Při praní se z něj snadněji odstraňují případné nečistoty, a proto ho není potřeba prát na vysoké teploty nebo v agresivních pracích prostředcích.

Před prvním použitím je samozřejmě nutné povlečení vyprat. U prvního praní nastavte teplotu vody na maximální stupeň, který je vždy uveden na všitém štítku. Díky tomuto postupu se zafixují barvy a vlákna se ustálí ve své délce. Povlečení perte naruby ideálně se zapnutým zipem.

Perte maximálně na 40 °C. Při praní si pohlídejte, aby v bubnu zůstalo místo na jednu pěst. Pokud byste buben přeplnili, povlečení se dobře nevypere a při ždímání se vytvoří více lomů, které se hůře žehlí. Barevné a potištěné povlečení nebělte ani chemicky nečistěte. Zbytečně by vybledlo a vlákna by zeslábla. Při praní nepoužívejte aviváž, protože snižuje prodyšnost a vstřebávání vlhkosti látky.

Lněné povlečení rozhodně nepatří do sušičky. Po praní jej mírně vyklepte a sušte vyvěšené na sušáku nebo prádelní šňůře. Ideálně ve stínu, kde mírně profukuje. Pokud se rozhodnete povlečení ze lnu žehlit, nastavte žehličku na vyšší teplotu a žehlete nejlépe z rubové strany.

Len v domácnosti

Ze lnu se nešije jen povlečení, ale také se z něj vyrábí například utěrky. Pro zútulnění a vyladění vaší ložnice jsou jako stvořené lněné povlaky na polštářky. K dostání jsou v nejrůznějších barvách, takže s nimi dokonale podtrhnete atmosféru jara, léta, podzimu i zimy.

Ležérní styl, který si rozumí s každým designem

Proč si lněné povlečení zamilují puntičkáři i volnomyšlenkáři? Protože na posteli vypadá skvěle a stylově, i když není dokonale vyžehlené. Len má přirozenou mačkavost, která k němu neodmyslitelně patří. Pokud patří žehlení mezi Vaše oblíbené činnosti, bez obav můžete lněné prádlo vyžehlit dohladka. Lněné povlečení je k dostání v jednobarevných úpravách. Jednoduše jej sladíte jak s ​​minimalisticky a moderně zařízenou ložnicí, tak s ložnicí, která dýchá starými časy.

Lněné povlečení představuje příjemnou volbu pro letní měsíce. Jeho přirozená prodyšnost, schopnost odvádět vlhkost a udržovat příjemnou teplotu poskytují potřebný komfort během teplých nocí. Pokud hledáte kvalitní a stylové řešení pro letní noci, lněné povlečení je pro Vás tou správnou volbou.

62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení