Chcete zažít královské spaní? Zvolte satén a lyocell

Povlečení lehké jako vánek

Bavlněný satén a Tencelový satén jsou dva materiály, do kterých se Vaše pokožka zamiluje. Příjemná měkkost, svůdná hladkost a luxusní vzhled, to jsou vlastnosti těchto látek, které mají přírodní původ. Proč by neměly chybět ve Vaší ložnici?

Není satén jako bavlněný satén

Mnoho lidí si pod pojmem satén představí umělá vlákna, která lákají svým leskem, chladí a kloužou. Tento „umělý“ satén se obvykle používal na přelomu století pro šití spodního prádla, společenských oděvů nebo pyžam.

Na trhu však narazíte i na ​​bavlněný satén. Jedná se o kvalitní látku, která se v našem případě vyrábí z nejjemnějších přízí dlouhovlákné česané bavlny. Vyznačuje se hladkým povrchem s velice jemným přirozeným leskem.

Jak se vyrábí bavlněný satén?

V interiérových aplikacích je bavlněný satén nejoblíbenější zejména pro šití povlečení. Na jeho výrobu se používá 100 % dlouhovlákná česaná bavlna, která se pyšní vyšší kvalitou a pevností. Vlákna jsou až 3x delší v porovnání s klasickou nečesanou bavlnou.

​​Věděli jste?
Při zpracování bavlny dochází k jejímu česání, při kterém se odstraňují krátká nežádoucí vlákna. Proto je dlouhovlákná česaná bavlna dokonale měkká, pevná a odolná proti žmolkování.

Bavlněný satén vzniká speciálním tkacím procesem s atlasovou vazbou příze. Během procesu dochází k provázání jedné osnovní příze se třemi útkovými přízemi. Výsledkem je hladký a jemně lesklý materiál.

Hedvábně hladký materiál je perfektním základem i pro složité tisky, protože i ty nejjemnější detaily budou na povlečení z bavlněného saténu dokonale ostré.

Vlastnosti povlečení z bavlněného saténu

Proč je bavlněný satén jedním z nejoblíbenějších materiálů pro šití ložního povlečení?

  • P​​říjemný k pokožce – díky kvalitním bavlněným vláknům a atlasové vazbě jde o hladký materiál, který je příjemný i té nejcitlivější pokožce.
  • Správná termoregulace – pod bavlněným saténem se budete cítit vždy příjemně.
  • Prodyšnost – díky přírodnímu původu jsou vlákna dokonale prodyšná. Pod bavlněným saténem se proto potíte mnohem méně než pod povlečením z umělých vláken.
  • Odolnost – hustota a způsob tkaní kvalitních bavlněných vláken propůjčují povlečení z bavlněného saténu dlouhou životnost.

Nesmíme zapomenout zmínit důležitou výhodu, kterou ocení všichni, kteří neradi stojí za žehlicím prknem. Bavlněný satén má nižší mačkavost. S nežehlivou úpravou Satén Plus se nemusí vůbec žehlit, v případě menšího pomačkání je pak žehlení velice snadné. Pokud budete saténové povlečení sušit vyvěšené, pravděpodobně se žehlení zcela vyhnete.

TIP:
Žehlení nemusí být vůbec třeba, pokud si pořídíte povlečení, který označujeme jako ​​Satén design nebo Satén plus. Ty jsou vyrobeny v nežehlivé úpravě.

Pokud existují nějaké negativní vlastnosti bavlněného saténu, pak je to možná jen vyšší pořizovací cena. Investice do tohoto typu povlečení se Vám ovšem vyplatí. Získáte kvalitní výrobek s dlouhou životností, vysokou odolností a minimálními nároky na žehlení, který je příjemný i k citlivé dětské pokožce.

Seznamte se s materiálem satén Tencel

Ložní souprava ze saténového Tencelu Vás okouzlí na první dotek. Tencel je obchodní název pro lyocellová vlákna – jde o druh viskózy, která se vyrábí z vláken eukalyptového dřeva. Tencel je považován za ekologický materiál, který je šetrný k životnímu prostředí.

Pojem satén je stejně jako u bavlněného saténu odvozený od tkacího procesu, díky kterému získává tkanina z Tencelu luxusní a jemně lesklý vzhled.

Vlastnosti povlečení ze saténového Tencelu

Proč se Vám zalíbí odpočinek v povlečení z Tencelu?

  • Termoregulační účinky – spí se pod ním komfortně po celý rok.
  • Absorpce vlhkosti – materiál dobře absorbuje vlhkost, takže zanechává pokožku suchou.
  • Příjemné na dotekTencel je hladký a měkký, což ocení i ta nejcitlivější pokožka.

Jak pečovat o povlečení z bavlněného saténu a Tencelu?

Nové povlečení je potřeba před prvním použitím vyprat. Při praní se řiďte informacemi, které najdete na štítku, přičemž první praní je nejlepší na maximální teplotu vody, kterou najdete na štítku. Díky tomu dojde k odeprání zbytku barev a barvy se krásně zafixují. Vlákna látky se navíc ustálí ve své délce.

Barevné povlečení z bavlněného saténu a Tencelu perte obrácené naruby a zapnuté. Látka si tak déle zachová barvu a potisk. U barevných látek se vyhněte chemickému čištění a bělidlům. Obsažený chlór způsobuje blednutí barev a oslabuje strukturu bavlněných vláken. Nepoužívejte ani aviváž, která vláknům snižuje savost.

Je povlečení z bavlněného saténu vhodné do sušičky?

Tencelové povlečení ani bavlněný satén nedoporučujeme sušit v sušičce na prádlo. Ideální je sušení vyvěšením na sušák. Eliminujete tak pomačkání a usnadníte si práci se žehlením. Ostatně některé druhy saténu žehlení ani nevyžadují.

Zažijte spánek jako v královské posteli. Stačí, když své lůžkoviny povléknete do povlečení z kvalitního saténu.

62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení