Hygge: Umění žít a radovat se z každého dne

Pár jednoduchých kroků k útulnějšímu a šťastnějšímu domovu

Hygge pochází z Dánska, země známé vysokou životní úrovní i spokojeností obyvatel. Jak to Dánové dělají? Shrnuli jsme pro Vás tajemství hygge do pěti jednoduchých bodů.

Koncept hygge se stal v posledních letech mezinárodním fenoménem – a není divu. Nabízí totiž v době permanentního napětí a rychlých změn klid a pohodu, které nám často v životě chybí. Hygge je umění vytvářet útulné a příjemné prostředí, ve kterém se cítíme uvolněně. Jeho cílem je ukázat nám soulad a pohodu, a to nejen ve fyzickém prostředí, ale také uvnitř nás. Proto je jedním z velkých témat hygge vřelá atmosféra v domácnosti.

Ve spolupráci s Forest Garden jsme pro Vás připravili bohatou inspiraci v podobě pěti kolekcí, které odrážejí základní aspekty hygge. Každá je trochu jiná a každá Vám ukáže, jak můžete hygge pojmout u Vás, aniž byste doma přišli o rozmanitost. Pojďte se seznámit…

1. Hygge je pohodlí

Chci domů komfort kolekce Hygge Haven >>

Ke konceptu hygge neodmyslitelně patří pohodlí ve všech jeho podobách. V ideálním hygge interiéru Vás obejme pocit bezpečí a pohody, ze kterého se Vám nebude chtít pryč. Jak tuto atmosféru akcentovat u Vás doma? Přizvěte do hry měkké a hebké polštáře a přikrývky, zabalte se třeba do vlněného plédu LANA. Klidné prostředí Vám pomůže vykouzlit také teplé světlo a příjemné vůně. Využít můžete třeba vonné svíčky nebo difuzéry. Zvlášť vhodné jsou vůně, které zklidňují a harmonizují emoce, jako jsou ylang-ylang, levandule nebo meduňka. Stres dobře zaženou i citrusové vůně grapefruitu a pomeranče, ale také sladká vanilka. Pohodlí tak můžete vytvářet pro všechny své smysly. Stres a napětí zůstanou za dveřmi.

Tip!
Neschovávejte si světelné řetězy jen na vánoční výzdobu. Poskytnou Vám tlumené teplé světlo, které zdůrazní romantickou náladu místnosti. Hodí se proto celoročně.

2. Hygge je v souladu s přírodou

Láká mě svěžest kolekce Forrest Whisper >>

Hygge oceňuje krásu přírody a venkovních aktivit. Procházky v zelené přírodě, sledování západu slunce nebo pikniky v parku – to je jen pár nápadů, jak se postavit každodennímu napětí a vyčistit si hlavu. Ne každý den ale máme chuť nebo příležitost vyrazit ven. Co s tím? Vezměte přírodu domů. Jednobarevné povlečení Satén Plus můžete doplnit rozmanitými vzory a strukturami. Barevně vycházejte z přirozeného prostředí. Zvolte třeba jako my svěží zelenou v kolekci Forrest Whisper, kombinovat ji můžete s květinovými vzory a přírodními dekoracemi – výborně se hodí dřevo, ale i kámen.

Tip!
Vyberte si povlečení z přírodních materiálů. Na léto se zvlášť hodí lehký bavlněný satén, tedy tkanina z jemných přízí dlouhovlákné česané bavlny. V zimě jím můžete povléct i hřejivé deky. Do interiéru i na venkovní posezení na terase využijete heboučký pléd VELURO. Je dost velký, abyste se do něj mohli pohodlně zabalit nebo s ním ozdobit třeba vaše oblíbené křeslo.

3. Hygge jsou drobné radosti života

Pozvu domů přátele i kolekci Warm Embrace >>

Pocit naprosté pohody bychom jen těžko tvořili bez našich nejbližších. Také proto hygge vyzdvihuje jednoduché radosti života, jako jsou teplé nápoje, dobré jídlo a společnost blízkých lidí. Vytváření příležitostí pro sdílení těchto drobných milých okamžiků může pomoci posílit vztahy a podpořit pocit štěstí a spokojenosti. Kdy jste naposledy měli doma návštěvu? Pozvěte ji do domácnosti, která vyzařuje radost ze života.

Věděli jste, že?
Hygge není jen o jemných a nenápadných barvách. Nebojte se odvázat a zakomponujte do interiéru třeba i veselou růžovou, jako jsme to udělali my s povlaky na polštářky FINO.

4. Hygge je zvolnění tempa

Dopřeji si klidný spánek s kolekcí Serene Sleep >>

Zahodit stres znamená také přestat pořád někam spěchat. Na schůzku, pro děti, k lékaři, na nákup. Co byste mohli ve svém životě změnit, abyste měli víc času na čtení knih, poslouchání hudby nebo meditaci? Už samotná práce na tom, aby se Vám doma lépe odpočívalo, je sama o sobě příjemná. Když si pak navíc můžete v klidu sednout a nechat se pohltit uvolněnou atmosférou domova, není lepšího pocitu. Inspirujte se něžným povlečením Meadow, které je plné lučních květin, a odpočiňte si s hrnečkem bylinkového čaje. Zklidňující efekt má například heřmánek, meduňka, ale i svěží máta.

Tip!
Jestli máte potíže se spánkem, volte do ložnice spíše tlumené barvy. Hodí se buď jemné pastelové tóny nebo naopak uklidňující modrá či tmavší zelená. Výrazné červené, oranžové a žluté tóny působí příliš živě.

5. Hygge je jednoduchost

Láká mě jednoduchost kolekce Blooming Romance >>

Poslední z myšlenek hygge, kterou vám chceme představit, je jednoduchost. Život nemusí být složitý, aby Vás bavil. A to platí i pro Váš interiér! Vyberte si několik základních prvků, na kterých vzhled Vašeho útočiště postavíte. Ty potom můžete obměňovat s pomocí dekoračních polštářků, plédů a dalších doplňků. Nebo vsaďte na oboustranné povlečení – třeba to naše, které kombinuje jemné kytičky s elegantními proužky. Stačí pak jen nápaditě ustlat a Vaše ložnice dostane nový vzhled, aniž byste museli složitě převlékat celou postel.

Věděli jste, že?
Povlečení nemusí být jednobarevné, aby se dalo snadno kombinovat. I drobnější vzor povlečení lze doplnit různobarevnými polštářky a vytvořit tak zbrusu nový vzhled Vaší ložnice.

Co Vás na hygge láká nejvíc? Je to útulná atmosféra Vašeho domova, příjemně strávený čas s rodinou a přáteli, nebo možnost zvolnit a vydechnout? Ať už Vás na hygge zaujalo cokoliv, doufáme, že už víte, kudy se na cestu za hygge vydat. A kdybyste si potřebovali nejdřív pořádně odpočinout, navštivte Forest Garden, tak jako my.

62 prodejen po celé ČR
Žijeme s Vámi již 30 let
Doprava zdarma nad 2500 Kč
Výběr z 600 vzorů povlečení